Her har vi samlet de vigtigste informationer om, hvordan det er at være gast på Hvalodea. 
Hvis du savner svar på et spørgsmål, er du mere end velkommen til at skrive til os.

Sejlads og sikkerhed 

Design uden navn (42).png

Når vi sejler, skiftes vi til at stå ved roret og kører efter en vagtplan, hvor man er to på vagt sammen. Rorvagten skal stå ved roret, orientere sig om kurs, vejr og andre skibe, og medvagten holder udkig, tjekker til motoren og sørger for kaffe og røverhistorier.

De har sammen ansvaret for at føre båden sikkert, så det er en opgave, man skal tage alvorligt. Men bare rolig vi kaster dig ikke ud i en opgave, du ikke er tryg ved, vi skal nok lære dig at sejle. 

Det er slet ikke et krav at du kan sejle, men det er et krav at du har lyst til at lære at sejle. Når du påmønstrer Hvalodea, tager du med på langturssejlads og ikke en chartertur eller et krydstogt. Vi kommer ikke til at sejle dig rundt til palmestrande og rumpunch. Men du vil også opleve, at det er langt sjovere at sejle, når man selv deltager og begynder at få forståelsen for det. 

Vi holder altid en briefing før og efter sejlads, og desuden gennemgår vi alle sikkerhedsruller flere gange i løbet af et togt. Vi har redningsveste til alle ombord og alle øvrige sikkerhedsforanstaltninger. 

Vinden bestemmer

Design uden navn (3).png

Sejlads er en uforudsigelig størrelse, da vi er i naturens hænder og altid sejler efter vind og vejr.  Vurderer Casper, at vejrforholdene er for dårlige til et planlagt stræk, udskydes sejladsen - uanset om vi har aftaler med familie og venner eller nye gaster i næste havn. Det kan også hænde, at vi er nødt til at droppe planlagte destinationer.  Det er nemlig Hvalodeas og besætningens sikkerhed, der kommer i første række. Vi skal også huske på, at vi er rejst ud i verden for at sejle, ikke for at nå et bestemt sted hen på tid eller nå hele vejen jorden rundt. Derfor tyr vi heller ikke til motorsejlads, så snart vinden lægger sig. 

Aktiviteter

Design uden navn (18).png

Hvad laver vi egentlig ombord? Når vi  sejler kommer til at snakke en del og efter nogen tid holder vi op med at snakke så meget. Så kommer vi til at fiske meget og bagefter diskutere, hvordan fisken, vi har fanget, skal tilberedes. Derudover står det en frit for at få læst alle 108 værker i Kulturkanonen (eller hvad vi nu lige har på bogreolen), spille spil, høre musik/podcasts, lære at binde knob, lære at bage brød eller bare kigge på bølgerne og nyde sejladsen. 
Når vi ligger for anker eller er i havn, skal vi bade, dykke, snorkle, SUPboarde, bølgesurfe, kitesurfe, harpunfiske, på vandreture ind i landskabet og ind i byen og møde de lokale. Du må rigtig gerne tage legetøj som f.eks. kiteudstyr eller guitar med ombord, men spørg lige først, da vi har begrænset plads. 

Ressourcer

Design uden navn (6).png

Vi har alle de faciliteter, der er i et normalt hjem såsom køl/frys, komfur med ovn, toilet og bad. Men det betyder ikke, at man kan gøre som man plejer derhjemme. ​ Vi har 900L ferskvand ombord i tanke under dørken og kommer også til at fylde dunke ned i kahytterne. Selvom det lyder af meget, så slipper de hurtigt op, når man er ni mand. Det betyder, at vi skal være bevidste om at nogle basale hverdagsting såsom opvask og bad, skal gøres anderledes. Kort sagt er målet at alt ferskvand skal ende inde i kroppen. Med tiden får vi forhåbentlig råd til en Watermaker ombord. Det er en kompresser, der kan lave saltvand om til drikkevand. 

Motoren og solceller genererer strøm til køle/fryseskab, lys og USB-udtag. Når solen skinner, er der bare strøm ad libitum, men når vi ikke har solen til at lade på panelerne, skal vi lige tænke os lidt om. 

Fællesskab - det sejlende kollektiv

Design uden navn (31).png

Vi kommer til at bo rigtig tæt ombord. Derfor er det vigtigt at du som gast er socialt anlagt, god til at kommunikere dine tanker og god til at rumme forskelligheder.​ 

Fællesskab betyder også, at vi deles om alle de opgaver, der er ombord på skibet. Lige fra madlavning, rengøring, vedligeholdelse af båden, til at tage rorvagten for sin søsyge makker, selvom man hellere ville sove. Derudover er det også vigtigt, at man tør tage initiativ og ikke kune gør noget, når man bliver bedt om det. 

Uanset hvor engageret og socialt anlagt man er, har man nogle gange brug for lidt privatliv og alenetid - og det er jo helt i orden. Der kan man gå i sin køje og bede om lidt fred, sætte musik i ørene eller sætte sig på fordækket. Når vi er i land, kan man tjekke ind på et hostel eller tage på ture uden de andre, hvis man har brug for det. 

Det er vigtigt for os at understrege, at vi ikke er en "ungdomsbåd", og hvis man vil feste til den lyse morgen, må man prøve at finde en anden båd at påmønstre. For os er Hvalodea vores hjem, og vi nyder at have en rolig hverdag ombord. Det ønsker vi, at gasterne respekterer. Dermed også sagt, at vi bestemt også drømmer om at sejle med børnefamilier og nogen, der er ældre end os selv. 

Mange beslutninger tages demokratisk eller kollektivt ombord på Hvalodea, men i sidste ende er skippers ord altid lov. Det skal man som gast på Hvalodea acceptere. Sådan er det nødt til at være, for at man kan sejle et kollektiv jorden rundt. Men bare rolig - skipper er sød og retfærdig.

 

En afgørende del af oplevelsen for os alle, når vi bor og lever i et sejlende kollektiv, er at vi alle sammen står op hver morgen og tænker ”Hvordan kan jeg bidrage til, at alle får en god dag i dag?” frem for ”Hvad har jeg lyst til i dag?”.

 

I citatet herunder beskriver den kære Kløvedal ganske godt, hvad en god gast er. 

Det kan måske undre, at jeg ikke tager flere folk med, der kan sejle, men (…) hvad nytter det, at folk er supersejlere , hvis de ikke kan leve i så lille en gruppe, som en Kaperbesætning er? Det, det handler om, er jo at få nogle mennesker med, der er sociale i ordets bedste betydning. Dem, der lige kommer den rigtige oplivende bemærkning, når stemningen er tung og irriterende. Dem, der lige står en time før op om morgenen og sætter en lap på gummibåden eller reparerer den påhængsmotor, der gik i stykker i går nat (…) Dem, der står op tidligt eller om aftenen husker at slå et par brød op, så de er klar til at gå i ovnen. Dem som lige husker, at tage en af ungerne med i land, selvom det måske er lidt til besvær…. 

 

          - Troels Kløvedal, Øerne under Vinden, 1992.

Sundhed og medicin

Design uden navn (4).png

Af hensyn til sikkerheden ombord vil vi gerne have, at du som udgangspunkt er sund og rask. Har du kroniske lidelser, allergier og/eller tager medicin fast, vil vi gerne vide det på forhånd. Det er i øvrigt vigtigt, at du medbringer medicinpas på al medicin, du medbringer.  Er der fødevarer du ikke spiser, vil vi også gerne vide det på forhånd, men vi kan af praktiske årsager ikke sørge for helt specielle diæter for den enkelte, så hvis du er glutenallergiker, der går i anafylaktisk chok, hvis du spiser en brødkrumme, tør vi ikke have dig med ­- for vi kan ikke passe godt nok på dig.

Sidst men nok vigtigst, skal alle være stivkrampevaccinerede og have andre relevante vacciner inden afgang. Vi kan begge førstehjælp og har medicin- og førstehjælpskasse ombord. Skulle der ske noget på åbent hav, der kræver en læge, kan vi få hjælp over radioen. 

Søsyge

Design uden navn (52).png

Søsyge kan ramme alle. Nogen bliver mere søsyge end andre, og for langt de fleste kan det godt tage et par dage at få “søben”, som det hedder. Hvis du ved at du har tendens til transportsyge, er der flere muligheder. Du kan købe søsyge-plastre (Scopoderm) eller søsygetabletter (Marzine bl.a.), og hvis du ikke er glad for medicin, kan du prøve de mere alternative akupressur armbånd “Sea Bands”. Det kan også være, at der hjælper dig at stå ved roret, så du har føling med bådens bevægelser. Derudover er det altid et godt råd, at have noget i maven, når vi sejler.

Alkohol, tobak og rusmidler

Design uden navn (39).png

På Hvalodea har vi en meget streng nul-tolerance omkring narkotika - alle former for narkotika. Det gælder både i land og ombord. Så længe du er associeret med os, er det forbudt. Myndighederne går ikke af vejen for at splitte båden ad, hvis de har den mindste fornemmelse. Vi risikerer at blive retsforfulgt, og Hvalodea bliver med sikkerhed konfiskeret. Bryder du denne regel, medfører det øjeblikkelig afmønstring - om vi så er på en øde ø. Bliver du afmønstret som følge af , at bryde denne regel, beholder vi køjepengene for det togt, du er tilmeldt.

Du må gerne ryge udendørs ombord, hvis du tager hensyn. Ligeledes nyder vi også gerne en sundowner, når vi sejler.

Når vi er i land eller sikkert for anker, kan det en gang i mellem godt blive til mere end én enkelt, men generelt er der ikke vilde abefester ombord på Hvalodea.

Vedligehold og arbejdsdage

Design uden navn (34).png

Når man sejler langtur er der et enormt slid på båd og udstyr. Der er altid noget, der går i stykker på en båd, og det er næsten altid enormt besværligt at fikse. Derfor må det forventes, at vi nogle gange må droppe planerne, eller at vi bliver forsinket pga. reparationer eller venten på reservedele. Derfor kan du allerede forberede dig på, at der kommer til at være arbejdsdage i løbet af togtet, hvor alle hjælper til. Du kan forvente arbejdsdage svarende til én arbejdsdag om ugen. Det vil sige polering af fribord, polering af stål, reparationer, finde reservedele eller finde den lokale håndværker, der kan hjælpe os. Når vi er på havet, reparerer og vedligeholder vi kun i mest nødvendige omfang. Men når vi er i havn eller ligger for anker, deltager alle i arbejdet. For det er alles ansvar at Hvalodea er i god stand og sejlklar. Og så kan det jo være, at badeturen i det turkise vand og den kolde øl føles endnu mere fortjent. 

Grøn rejse

Design uden navn (30).png

Vi forsøger at passe på naturen og os selv, når vi sejler. I forvejen er sejlads en meget grøn måde at rejse på, men vi vil gerne sætte et så lille aftryk som muligt. Derfor vil vi bede dig tjekke at din solcreme er ”reef safe". Desuden spiser vi så vidt muligt usprøjtet/økologisk ombord og bruger også så vidt muligt sæbe, opvaskemiddel o.lign. der er fri for alt muligt hormonforstyrrende indhold - også af hensyn til gaster der trives bedst uden parfume. Det gælder selvfølgelig kun det, vi køber fælles, hvis du elsker en god Axe eller Palmolive med Orkidéduft, er det helt cool, at du selv bruger det. 

Når man sejler som gast på en båd, bidrager man med køjepenge, som er et bidrag til bådens deleøkonomi.

Køjepengene bruges til driften af båden og er blandt andet med til at dække omkostninger til reparationer, vedligehold, sikkerhed, diesel, indkøb af nyt materiel etc. Det er altså skibets fælleskasse, som vi alle nyder godt af.

 

Vi følger de retningslinjer som FTLF (Foreningen Til Langturssejladsens Fremme​) har lavet i forbindelse med sejlads med gaster. 

 

 

Kontakt os for at høre mere om køjepenge. 
 

Her skal du bo